top of page

UÅžAK ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ°
MÄ°MARLIK VE TASARIM FAKÜLTESÄ°
19 MAYIS 1919 RUHU SANAL SERGÄ°SÄ°

​

Fons Hickmann’ın ‘’Grafik Tasarımın Ötesinde’’ adlı kitabında anlattığı gibi; algının yeni bakış açıları ve deÄŸiÅŸen formları, grafik tasarım disiplinini ve onun iliÅŸkili alanlarını etkilemeyi sürdürmektedir. Grafik tasarım çoÄŸunlukla onunla aynı anlamda kullanılan iletiÅŸim tasarımının özü olarak kabul edilir ( Alman Tasarım Konseyi). Ä°nsan yaÅŸamının itici gücünün  farkındalık ve problemleri sorgulamak olduÄŸunu düÅŸünen kuramcılar, yaratıcılık üzerine yoÄŸunlaşırken inovasyonu da vurgulamaktadırlar. Ä°novasyon ve yaratıcılık, dünyamız ve insanlık için yeni hümanist alanlar açmaktadır. Tasarımcılar yeni geliÅŸmelerle birlikte tüm yaÅŸam alanları için çözümler üretmekte, tasarım alanlarını yeniden deneyimlemektedir. Yeniden deneyimlenen ve içinde inovasyonun da yer aldığı alanlardan birisi olan para tasarımı sürdürülebilir bir ÅŸekilde yaÅŸamımızda yer almaktadır.

​

Lidya Uygarlığının parayı bulmuÅŸ ve ekonomik yaÅŸamda kullanmış olması yaratıcılık ve inovasyon kavramlarıyla açıklanabilir. Aynı ÅŸekilde dünyada ilk defa Amerika’da kağıt paraya geçiÅŸ de yine yaratıcılık ve inovasyon kavramlarıyla iliÅŸkilidir. Thedora Levitt’in dediÄŸi gibi ‘’Yaratıcılık yeni ÅŸeyler düÅŸünmek, inovasyon yeni ÅŸeyler yapmaktır’’ (Aktaran; Fisk,201:107).

​

Avrupa ülkeleri, küreselleÅŸme ve modernizmin sınırları zorlayan geliÅŸmeleri sonucunda ortak bir düÅŸü gerçekleÅŸtirmek istedi. Bunun sonucunda ortak para birimi olan Euro ortaya konuldu. Modernist üslupla çalışılan Euro’dan sonra Ä°sveç, Norveç, Avusturalya, Yeni Zelanda, Güney Afrika BirliÄŸi vb.ülkelerde tasarımlarda resmi söylemin dışındaki konular, imgeler ve soyutlamalar yer almaya baÅŸladı. Bir çok televizyon kanalının yaptığı doÄŸa belgesellerinde, sivil toplum örgütlerinin verdiÄŸi mücadelelerde ve ülkelerde uyanan kendi doÄŸasına, kültürel mirasına ve deÄŸerlerine sahip çıkma isteÄŸi ve koruma bilinciyle oluÅŸan görüÅŸ; para tasarımlarına da yansımıştır. Yeni para tasarımları çok renkli,  otantik ve özel coÄŸrafyalara ait; egzotik, mitolojik imgelerle tasarlanmıştır. Ülkelerin, kuruluÅŸların, kurumların, sivil toplum örgütlerinin, önemli anma günleri, yıl dönümleri, önemli bilim ve sanat insanlarının anıları, kutlamaları, için bu söylemler para tasarımlarını etkilemiÅŸtir.

 

“19 Mayıs 1919 Ruhu ”Sanal Sergisi katılımcılarından kendi ülkelerinin tarihsel imgelerini, doÄŸa güzelliklerini, önemli kutlamalarını, yıl dönümlerini, kültürel miraslarını, yer altı ve yer üstü zenginliklerini ve yaÅŸadıkları kentin görsel verilerini deÄŸerlendirerek tasarımlar yapmaları beklenmektedir. Tasarımlar; çaÄŸdaÅŸ sanat ve tasarım imgelerini kullanan tasarımcı ve sanatçıların kendi üslubu, sanatsal görüÅŸü ve yorumları ile tasarlanacaktır.

​

Açacağımız “19 Mayıs 1919 Ruhu ”Sanal Sergisi, dijital ortamda; 19 Mayıs 2020 gününde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gerçekleÅŸtirilecektir. 

​

Prof. Dr. Ä°ncilay Yurdakul

UÅŸak Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

UÅžAK UNIVERSITY
FACULTY OF ARCHITECTURE AND DESIGN 

SPIRIT OF MAY 19, 1919 VIRTUAL EXHIBITION

​

As Fons Hickmann described in his book ’Beyond Graphic Design’; new perspectives and changing forms of perception continue to influence the discipline of graphic design and its associated areas. Graphic design is often regarded as the essence of communication design used in the same sense (German Design Council). Theorists, who think that the driving force of human life is to question awareness and problems, emphasize innovation while concentrating on creativity. Innovation and creativity open up new humanist spaces for our world and humanity. With new developments, designers produce solutions for all living spaces and re-experience design spaces. Banknote design, which is one of the re-experienced and one of the areas in which innovation is included, takes place in our lives in a sustainable way.

 

The fact that Lydian civilization found money and used it in economic life can be explained by the concepts of creativity and innovation. Likewise, for the first time in the world, the transition to paper money in America is also related to the concepts of creativity and innovation. As Thedora Levitt said, “Creativity is about thinking new things, innovation is about doing new things”(Fisk, 201: 107). 

European countries wanted to realize a common dream as a result of globalization and modernism pushing the boundaries. As a result, the common currency, the Euro, was introduced. After the Euro, which was studied in a modernist style, the themes, images and abstractions of the official discourse began to take place in the countries such as Sweden, Norway, Australia, New Zealand, South Africa Union etc. The opinion formed by the nature documentaries made by many television channels, the struggles of non-governmental organizations and the desire to protect their nature, cultural heritage and values ​​awakened in the countries and the consciousness of protection; money is reflected in the design. The new bank designs belong to multicolored, authentic and special geographies; designed with exotic, mythological images. These discourses influenced banknote designs for countries, organizations, institutions, non-governmental organizations, important memorial days, anniversaries, memoirs and celebrations of important science and art people.

 

In the “Spirit of May19, 1919” Digital Exhibition, the participants are expected to make designs by evaluating the historical images of their countries, natural beauties, important celebrations, anniversaries, cultural heritage, underground and above ground riches and visual data of the city where they live. The works to be exhibited will be designed by the designers and artists who use contemporary art and design images with their own style, artistic views and interpretations.

 

The “Spirit of May19, 1919” Digital Exhibition that we will open in digital environment; On the 19th of May 2020, the 19th of May will be held on the Commemoration of Atatürk, Youth and Sports Day.

​

Prof. Dr. Ä°ncilay Yurdakul

UÅŸak University Faculty of Architecture and Design

bottom of page